Росен Балкански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Росен Балкански
български китарист и композитор
Роден
1968 г. (56 г.)

Учил вНационална музикална академия
Работилмузикант, композитор
Музикална кариера
Инструментикитара
Активност1979 -

Росен Балкански е български китарист и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1968 г. в София. С китара започва да се занимава на 11-годишна възраст в читалище „В. Андреев“ при Стефан Владимиров. Като ученик е лауреат на всички национални китарни конкурси. Прави и първите си опити като композитор.

През 1982 г. печели трета награда на международния китарен конкурс „Кутна Хора“ в Чехия (бивша Чехословакия) и става първия български китарист с международен приз.

През 1989 г. печели и първата си национална награда като композитор – за своите „Три български пиеси“.

Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ с магистърска степен през 2000 г. и веднага е поканен в Инструментален факултет, където е единствен преподавател по класическа китара.

В този период печели още награди като изпълнител и композитор, сред които и тази от Втория академичен конкурс в Пловдив за авторската си пиеса „Три миниатюри“. Същата година е победител и в международния конкурс за изпълнители в Пловдив.

Негови творби се издават от световните издателства „Бим“, „Даминус“, „Cahier de la guitare“ и т.н. и се изпълняват от водещи китаристи в света.

Росен Балкански е член на Съюза на българските композитори и член на Управителния съвет на Асоциацията на китаристите в България.