Кремона - България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кремона – България
Седалище КазанлъкБългария
ПродуктиСтрунни инструменти
Годишни приходи2,91 млн. лв.
Чиста печалба0,00 млн. лв.
Сума на баланса2,36 млн. лв.
СобственикВалентин Димчев
Уебсайтkremona.com
42.6179° с. ш. 25.3729° и. д.
Местонахождение в България Област Стара Загора

„Кремона – България“ ЕООД е български производител на струнни музикални инструменти, главно китари.

Началото на фабриката тръгва от лютиерското ателие „Кремона", създадено от Димитър Георгиев и неговите двама братя. От основаването си през 1924 г. фирмата се занимава с производството на струнни музикални инструменти, като през последните 5 – 6 години се специализира основно в производството на среден майсторски клас класически китари и щрайхови инструменти – цигулки, виоли, виолончела и контрабаси.

85-годишния си юбилей през 2009 г. лютиерите от „Кремона" отбелязват с пускането на уникална серия от 85 класически китари с материали от щрайховото производство. За тях се използва балкански явор, който е сушен в продължение на 10 години, капаците са от стара смърчова дървесина от Алпите. Техниката на изработване на инструментите, ваденето на жили също е заимствана от щрайховото производство. Всеки инструмент от тази лимитирана серия има пореден номер, записан върху специална плочка, и е предназначен за колекционери.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Известната певица Елвира Георгиева е внучка на единия от основателите на фабрика „Кремона“ – Димитър Георгиев. Майката на Елвира – Ефимия Георгиева произнася слово по време на церемонията за откриване паметника на Димитър Георгиев в двора на фабрика „Кремона“ на 25 септември 2014 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия България, том 3, 1982 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]