Формата на китарите

Обикновено китарите са разделени в 2 категории: акустични и електрически. Акустичната китара също може да бъде разделен на няколко вида: класическа, акустична, дредноут, джъмбо и фолк.

 

Класическата форма на китара е проектирана от капитана Антонио Торесом през 19 век и до днес се смята за най-успешна по отношение на акустичните свойства. Особености на китара според формата и са: Форма на осмица, струнодържател и поставка за струни разположена в средата на вторият овал на осморката. 21 прагчета съвпадат с линията на корпуса. Така изглежда и класическата китара с изрязаният корпуса близо до грифа.

 

Акустичната китара има по-дълъг гриф и разполага с 19 прагчета. Като грифа на акустичната е много по-малък от този на класическата китара, но корпуса и е много по-голям. Също така китарата има различно разположение на пружините.

 

Дредноут се отличава с голямо тяло и не много грациозни форми като прилича на правоъгълник.

 

Фолк китара - оформена като дреднаут китарата, но размерите и са по-близо до размерите на класическа китара.

 

Джъмбо - има много голямо тяло, но грациозна и заоблена форма.

 

Сега да погледнем видовете форми на електрическите китари. Те могат да бъдат разделени на: Stratocaster, Les Paul, Telecaster, Flying V, Beast, Warbeast.

 

Stratocaster - е разработен от Fender, тя е една от най-популярните китари.  Има закръглена форма в долната част на палубата, и два "рога" и началото на грифа. Главата на грифа е с форма на C-образно деколте.

 

Les Paul -  е проектирана от Лестър Полсфусом. Китарата има закръглена форма и изрязване под лявата ръка и в края на грифа. Грифът на китарата е като този на акустичната китара.

 

Telecaster - Разработена от Leo Fender. Близо до правоъгълната форма но има закръглени елементи и изрези за лявата и дясната ръка.

 

Flying V - Китарата има подобен на стрела корпус. Има два вида: симетрична и несиметрична. При несиметрична по-ниският "рог" е по-дълъг от високият.

 

Beast - Корпуса, както и главата на грифа имат много остри краища и остри ъгли.

 

Warbeast - обикновено е като горната. Променена е само формата на горната част на долния рог.