Васил Гюров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Васил Гюров
български музикант
20 декември 2008 г.
Роден
10 март 1965 г. (59 г.)
Музикална кариера
Стилпънк рок, ню уейв
Инструментибас китара, вокал
Активностот 1985 г.
Участник вРевю

Васил (Васо) Гюров е български певец, бас китарист, основател на групите Кале и Ревю, и политик от партия „Зелено движение“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1965 година в София.

От 1978 до 1982 година учи в Софийската математическа гимназия, където заедно с Милен Николов (китара), Владимир Караиванов (барабани) и Сашо Михайлов (йоника) правят първи опити за създаване на група.

В края на 1985, заедно с Димитър Воев и Кирил Манчев създават група „Кале“. Първата им изява е през 1987 на Първия софийски рок фестивал, но след третата песен са свалени от сцената. Година по-късно Кале се разпада, а Гюров основава Ревю. На следващата година излиза албумът им Милена+Ревю, а песните „Ала Бала“, „Директор на водопад“ и „Чичо“ стават хитове.

Групата изнася редица концерти в Източна Европа. През 1990 г., след турне в Пхенян Ревю се разпадат, а Гюров заминава за Германия. Той се завръща в България през 1992 и прави няколко концерта с Нова Генерация, която се разпада след смъртта на Димитър Воев. Васил и Иван Латинов създават група „Африка“. През 1996 групата подготвя албум, но той остава недовършен. Две години по-късно участва в група „Камион“, която печели награда за песен на годината в класацията на Passport.

През 2001 г. Ревю е възстановена, а песента „Закуска“ е избрана за песен на годината в класацията на телевизия ММ. Издаден е и албумът 10.

Член е на управителните съвети на Музикаутор и Профон, основател на Българска музикална асоциация.

Гюров се занимава с активизъм за опазване на околната среда като член на Зелено движение.

На парламентарни избори през април, както и през юли 2021 г. е кандидат за депутат от коалицията „Демократична България“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]