0

Б ившият китарист на Лили Иванова – Бисер Иванов, пое целия удар на музикалната гилдия, който се изсипа като коментари за българското участие на „Евровизия“, видя „Телеграф“. Масово родните музиканти не одобряват участието ни тази година, а след като не се класирахме за финала на конкурса довечера, отприщиха емоциите и чувствата си.

Кич

Най-големият скандал се разрази на фейсбук стената на пианиста на група „Акага“. „Врабевски дали разбра, че и за кича си трябва вкус“ - попита Калин Петров автора на песента и идеолог на групата изпълнител „Интелиджънт мюзик проджект“ (ИМП). „Начииии, така ги нацелваш тия коментари, земи идна книга издай“ - насърчи го китаристът на група „Остава“ Георги Георгиев. „И да стана като врабеца, нали“, отвърна му колегата. „Браво, приятелю... от името на Славин, Стоян, Рони, мен и всички замесени“ - включи се Бисер Иванов, част от състава на интелигентния музикален проект. „Сори, Биска, но е смешно“ - отвърна му вокалът на „Остава“ Свилен Ноев.

„Брат, респект към всички вас като музиканти, профита и т.н. (начело със Саймън Филипс)! Само ще кажа, че всички, които сте там, правите далеч по-добра музика. Коментарът ми не е насочен към теб и колегите, макар че вие сте си избрали да бъдете част от хобито на господина“, уточни Калин Петров. Колегата му обаче се опита да го уязви: „Вие също бяхте част от това хоби, доколкото си спомням?! Казвам го при цялото си уважение към вас като музиканти и приятели. Човек не трябва да... където е ял... световен принцип“. При което пианистът го довърши: „Разбирам, че приемаш поста лично, но адресът е другаде“. В дискусията се включи и поетът Явор Кирин, създал много от последните хитове на Лили Иванова като „За тебе бях“, „Без правила“, „Рокля на цветя“, „От векове за векове“: „Врабевски, дали разбра, че надомният философ е форма на нищоправене и претенции, или се е заблудил, че ако покажеш тези музиканти пред света, могат да имат шанс?“. „Дори не е и кич. Пошъл вкус вероятно“ - опита се да сложи точка на коментарите Симеон Рафаилов от „Обратен ефект“.

Болен за слава

Съпругата на Стоян Янкулов-Стунджи – Дора Арабаджийска, също се засегна от думите на спортния журналист Камен Алипиев. „В България има страхотни музиканти, които (слава Богу) никога няма да стигнат до „Евровизия“! Без да гледам другите участници, бях сигурен, че нашият ерзац рокендрол няма никакъв шанс! Псевдоинтелигентният музикален проект е турбопровал!“ - написа Кедъра. „Разбирам защо го правиш, но това ти изказване за музикантите беше грозно. Някой път ще те поканя на техен концерт и тогава ще си говорим. Аз също чувах в началото подобни приказки за Врабевски, но това не ми повлия да харесам групата и сега съм на всеки техен концерт. Наистина трябва първо да се чуе, да се види и тогава да се коментира“ - заяви Дора. Поканата й обаче беше попарена веднага: „Няма шанс да ме заведеш на такъв концерт. С цялото ми уважение към тях - те легитимират мегаломанските амбиции на един съмнителен (поне в музикално отношение) тип. Да не говорим, че Рони Ромеро съвсем няма място тук. Все още имам право на вкус и критерии и нямам представа какъв е смисълът на изречението “Разбирам защо го правиш”! Правя го, защото в България има страхотни музиканти, които правят страхотна музика, а този “интелигентен” проект не заслужава дори и още една дума!“. Самият Алипиев писа и на стената на Славин Славчев, част от ИМП: „Съжалявам, че участваш в това! Концепцията е катастрофа, парите ги дава болен за слава човек и е естествено да съжалявам, че Славин и Стунджи са забъркани в тази каша“. Певицата Йоана Захариева–Йоко добави: „Ти трябваше да ни представиш на „Евровизия“! Догодина се стягай, момче“.

Митко Щерев: Менте като Фондацията

Гледах конкурса и мисля, че грешките, за да не продължим напред, са две. Едната е, че ако БНТ няма възможност да плати сумата, за да участва в песенния конкурс, е по-добре да не участва. На последните ни две участия се вижда, че се явяват милионери, които просто предлагат сумата на телевизията и после правят каквото си искат. Тази година БНТ наложи д-р Врабевски, който от 10 години се занимава с музика и явно трябваше да се издъни на „Евровизия“, за да се убеди, че е посредствен композитор. За да не бъда голословен, ще попитам кой е българският хит на композитора д-р Врабевски? Няма такъв! Всъщност той е уникален с факта, че плаща на много добри български музиканти и на чужди певци да му изпълнят посредствената музика. И изобщо що за група е „Интелиджент мюзик“ и кой е вокалният й солист? Джон Лоутън, Ромеро или следващият платен от доктора изпаднал от европейския кораб забравен от бога певец? Всичко това е абсурдно! Ако питате мен, групата на доктора е толкова менте, колкото и „Фондацията“, но това е друга тема. Ето и втората грешка. След като БНТ иска да излъчва „Евровизия“, тя трябва да задели необходимите средства и да възложи на компетентни хора от българския музикален шоубизнес да организират участието ни в „Евровизия“. Във всички успешни държави е така. Това е начинът. А не, обявяваме конкурс и който даде един милион, той ще напише песента и заминава. През последните три години точно това се случи. Не съм съгласен и певци, които имат двойно или чуждо гражданство, да пеят за България. Какво спечели българската поп гилдия от това, че Кристиян Костов дойде и използва България, за да се пласира после добре в Русия и Китай? Просто загубихме възможността да предложим един млад български талант, който после да го лансираме, за да се обогати българската поп музика.

Тодор Трайчев: Спрете излагацията

„Евровизия“ – нов провал! Позволих си да предупредя I.M.Project, че на „Евровизия“ се ходи с песен, съдържаща баладични или ритмични елементи в размер и характеристики от богатия наш фолклор. Песента, която чух на конкурса, беше пълен Rock&Rоll провал на една прекрасна възможност на нашето изкуство да блесне пред целия свят. Докато нашите момчета дадоха всичко от себе си, за да "пробутат" парчето, оказа се, че публиката иска друго. Тя иска да разбере откъде и защо идват песните на тази сцена, иска да усети вълненията и настроенията на младите хора. Нека ви напомня, драги "колеги", че има песни площадни, песни за дискотеки, фестивални песни, песни за релаксация и дори песни за приспиване. Вашата песен, г-н Врабевски, ще мине на рок фестивал, но отук нататък никога няма да впечатли феновете на „Евровизия“. Уважаеми от I.M.P, спрете да се дъните с вашите аматьорски дръзновения, фалшиви представи за музиката и употребата на чужда наемна сила в полза на националното изкуство. Провалихте се веднъж с децата на „Евровизия“, сега продължавате с по-големите. Без срам и извинения твърдите по медиите, че ви е виновна "малката диаспора", а не виждате минусите на жалкото представяне в този най-важен конкурс на планетата. Не сте музиканти, аматьори сте... Шарлатани сте... Спрете невежеството! Спрете излагацията! Спрете вашата музика... Спрете всичко.

Леа Коен: Фалшив тестостерон

Нахална посредственост и фалшив тестостерон в българското представяне на „Евровизия“. Браво на украинците и молдовците: автентични, оригинални и модерни. България трябва вече да се отърве от имитаторските, комлексарски и напънати до п@сиране фабрикации, в които пушеци, огньове и крясъци не могат да скрият липсата на оригиналност. Жалко!