Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България няма да участва в "Евровизия" заради повишена такса за конкурса

От надпреварата се отказват и Северна Македония и Черна гора

9 коментара
България няма да участва в "Евровизия" заради повишена такса за конкурса

Три държави се отказват от участие в песенния конкурс "Евровизия 2023". Северна Македония, Черна гора и България са съобщили, че няма да участват в песенната надпревара в Ливърпул догодина заради повишаването на таксите за регистриране в събитието. Новината бе потвърдена в четвъртък и от организатора на песенния конкурс EBU, който представи списъка с 37 участници за състезанието през 2023 г.

Всяка година държавните телевизии на страните-участнички плащат регистрационна такса, като размерът ѝ е различен за отделните държави.

Каква такса плаща всяка една от телевизиите, не се посочва публично, но общият размер на таксите, заплатен от всички участници, обикновено възлиза на около £5 милиона, като домакинът плаща допълнителна сума, посочват в своите материали BBC и Euronews English. Очаква се BBC да похарчи между 8 и 17 милиона паунда, за да организира събитието следващия май от името на Украйна, която спечели тазгодишното шоу.

Повишението на таксите за участие в конкурса през тази година идва заради забраната на Русия да участва в конкурса заради стартираната от нея война в Украйна. Москва имаше значителен принос във финансирането на песенния конкурс, което сега създава дупка в бюджета, което доведе до увеличени такси за останалите участници.

Пред Mediapool от БНТ единствено посочиха, че или до края на седмицата или през следващата ще излязат със съобщение по казуса. В същото време официални позиции за отказа си за участие пред световните медии представиха обществените оператори на Северна Македония и Черна гора.

Поскъпването на живота и ръста на инфлацията, причинена от изригването на цените на енергията, както и непосилните разходи за престой в Обединеното кралство, се посочват като причини за отказ от конкурса.

"Подобно решение е в интерес на гражданите, като се вземат предвид увеличените разходи заради енергийната криза... както и увеличената такса за регистрация за участие", се казва в изявление на Македонската радиотелевизия (MRT).

"Това решение ще позволи да се спестят средства, които трябва да бъдат заделени за престоя на македонската делегация в Ливърпул.", добавят оттам.

"Наред със значителните разходи за регистрационни такси, както и разходите за престой във Великобритания - се сблъскахме и с липсата на интерес от страна на спонсори, затова решихме да насочим наличните ресурси към финансиране на текущи и планирани национални проекти", заяви общественият оператор на Черна гора RTCG.

Украйна спечели "Евровизия 2022", след като се изкачи на върха на класацията с огромен дял от гласовете на публиката. Победител бе украинската група Калуш Оркестра (Kalush Orchestra).

Очаквано обаче традицията страната-победител да е домакин на конкурса бе нарушена заради войната. Поради опасения за безопасността във връзка с продължаващия конфликт в Украйна, беше решено, че победителите не могат да бъдат домакини на събитието и че класираният на второ място ще организира Евровизия 2023.

67-ият конкурс, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и BBC от името на победителите от 2022 г. Украйна, ще се проведе в Liverpool Arena на 9, 11 и 13 май 2023 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коко Коков
    #9
    Отговор на коментар #6

    Искаш да кажеш укрите?

  2. Коко Коков
    #8
    Отговор на коментар #1

    Ощавен педал си ти!

  3. Owal
    #7

    Е, това е облекчение. Евровизия е кошмарно зрелище на най-посредствената музика, която Европа продуцира. На него се явяват ужасни образци на българската музикална халтура. Чудесно е, че за малко ще се лишим от гледане и слушане на тези малоумни музикални недоносчета.

  4. bez_ime
    #6
    Отговор на коментар #5

    Така е, орките са омразни на всички...

  5. Liberal
    #5

    много британско - рашъните действат като основни споснори на събитието, а пък печели този, който е симпатичен на Лондон.

  6. bez_ime
    #4

    Мога да се обзаложа, че отказът е заради солидарност с Кремльовската кочина...

  7. Гьорче Петров Н
    #3

    Солидарност С русия!?!

  8. Мунчо Велики
    #2

    Mediapool, моля ви, престанете да ни занимавате с фестивал "Ален Мак"!

  9. Ощавен маркиз
    #1

    Айдала-а-а... И туканка бойкотирафме ЕС-о, респ. горда УкраИна. Се едно, че Рундьо решетков и Костя ка-путпейкин ни ги решают и тейзи мюзик-ПУТдробности?! ПОЗОРНА задунайковшчина!!! Сегиз, наместо да слушаме/гледаме български гласове в Евровизия-23, ШЕ се "радваме и путплескваме" на изявЕте на двамцата, па и на цела плейЯДА, ГИБРИДНО-саботажни/!/ ГАВНьяметчици???? Нанкай, народе, путпийвай си ракийката с киселото зеленце и ... ЧеКай Ванька красноку.рчето да ти "ослободи" райската курица. Срам ма е!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.